Blog


rentemiddeling

Staatsecretaris Wiebes heeft in december 2015 aangegeven dat de rente bij rentemiddeling volledig aftrekbaar is. Dat is de reden dat meer banken rentemiddeling zullen aanbieden dit jaar waaronder Aegon ( medio dit jaar) Florius ( februari)

De Ing bied dit al sinds vorig jaar aan. Wat is rente middeling:

 

Bij rentemiddeling wordt de hypotheekrente die je nu betaalt gemiddeld genomen met de actuele lage marktrente. Meestal wordt de rente gemiddeld met de rente van dezelfde rente vaste periode die je nu hebt. Dit kan vaak op elk moment, ook als je rentevaste periode nog lang niet afloopt.

Iedere bank berekent de rentemiddeling op zijn eigen manier en heeft ook zijn eigen regels. De bank kijkt bijvoorbeeld naar de rente die je nu betaalt, hoe lang deze oorspronkelijk vast stond en hoe lang deze nog loopt. De boeterente wordt omgerekend naar een opslag percentage op de rente. Je rentepercentage is dan de actuele marktrente, vermeerderd met het berekende percentage van de boeterente.

Hoe dan ook, de rente kan bij alle verschillende soorten rentemiddeling flink lager uitpakken waardoor je van lagere maandlasten kunt genieten. Bij een aflosvrije hypotheek kan dat interessant zijn. Bij een bankspaar of spaarhypotheek zal door de lagere rente de premie/ inleg verhoogd worden. Dat is het meestal niet interessant voor.

 

De boeterente betaal je dus wel maar d.m.v. een opslag van de rente. Loopt je rentevaste periode snel af dan is de opslag minimaal ( lees boeterente) dan kan het interessant zijn. Bij oversluiten krijg je geen opslag op de rente maar betaal je de boete direct. Dat kan over grote bedragen gaan. Per geval moet het daarom bekeken worden of het interessant is over te sluiten, rent te middelen of gewoon niets te doen. Er moet bekeken worden of het niet een sigaar uit eigen doos is.

 

Ben je van mening dat de rente blijvend laag zal zijn dan is het beter af te wachten.

Reacties ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.